Starta gårdsbutik

Är du sugen att arbete på hemmaplan och sälja saker som ligger dig varmt om hjärtat? Då kan du passa på att öppna din egen gårdsbutik. Den här texten är en liten vägledning till hur du kommer igång.

Ska du sälja livsmedel?

Om du planerar på att sälja dina egna grödor, mjölk och ost från dina kor eller kött från dina slaktdjur behöver du söka om tillstånd från miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen du är verksam i. Det blir genast många regler att lära sig när du ska hantera och sälja livsmedel till andra. Det finns mycket hjälp och en del bidrag att få för att du ska komma igång.

Tillgänglighet

En gårdsbutik eller butik i hemmet lider inte av samma krav som en butik i en lokal. Du har rätt att använda ditt utrymme som du vill och behöver inte handikappanpassa lokalen eller brandsäkra den på samma sätt. Dock skadar det inte att utföra de här jobben om det ligger inom budget. Extra breda gångar mellan varorna och en ramp genom dörren är små förändringar som gör butiken mer tillgänglig.

Gästtoalett

Bor du lite ute på landet och förväntar dig att besökare reser ut enkom för att besöka din butik? Då ska du gärna bjuda till lite extra. Istället för att ha folk som klampar in i ditt eget hem, rekommenderar vi att du bygger en gästtoalett  i anslutning till butiken. Du kan hitta nödvändig utrustning på nätet för att inreda toaletten. En toalett omfattas heller inte av lika strikta regler kring tätskikt och uppbyggnad. Du behöver endast våtrumsmatta på golvet.

Marknadsföring

Bor du ute på vischan och vill locka kunder räcker det inte med några pilar som visar vägen. Att komma hem till folk gör personer försiktiga och lite nervösa. Var noggrann att inkludera dina öppettider i alla marknadsföring. På platsen ska det vara bra skyltat vad som är butik och vad som är privat hem. Delta i sociala media och försök få tidningarnas intresse för din satsning. Alla vägar till billig marknadsföring kan var värd att testa för att locka besökare.