Inreda uteplatsen

Alla som har utrymme för en uteplats bör absolut se till att skaffa en. Detta är det perfekta stället att spendera en varm sommarkväll. Men en uteplats händer inte bara av sig själv utan kräver planering och tid.

uteplats_trädgård_291487697

Det första man måste tänka på är underlaget. Ska man fixa till ett trädäck, lägga stenplattor, några lager grus eller bara låta gräset vara underlaget? Man kan lägga fram argument för var och en av dessa metoder och det bottnar i vad det är man själv föredrar och vilken stil man försöker få.

När det sedan kommer till möblerna finns det mycket att välja mellan. Majoriteten verkar vara överens att platsmöbler bör undvikas på uteplatsen. En gång i tiden var detta det självklara valet för många, men stilar förändras ju alltid och nu är naturliga material betydligt mer åtråvärda.

Storleken på uteplatsen kommer naturligtvis diktera vad man kan göra, men praktiskt taget vilken uteplats som helst bör ha utrymme för den klassiska uppsättningen med två stolar och ett mindre bord där man kan ställa ut lite fika. Har man ytterligare utrymme är det ett hett tips att ha ett bord med tillhörande fyra, eller till och med sex, stolar där man kan samlas och kanske även äta middag när förhållandena är som bäst.

Emellanåt kommer man nog vilja få lite skugga också. En av de smidigaste lösningarna är så klart att använda sig av ett parasoll. Då kan man ju alltid fälla ut det vid behov och släppa in solsken när man än helst vill det. Ett annat alternativ är att bygga upp något som en pergola som man sedan kan hänga upp skynken eller plantera klätterväxter på. Tänk dock på att större byggnationer kan kräva byggnadslov. Det kan skilja sig från kommun till kommun så hör för om detta på stadsbyggnadskontoret.