Felsöka och underhålla huset

En villa behöver kontinuerligt underhåll för att inte ta skada eller börja förfalla. En del saker är helt enkelt kosmetiska medan andra är livsviktiga för husets funktion. 

Vatten och avlopp

Droppande kranar kan göra av med så mycket som 9000 liter om året. En droppande kran kan bara behöva en ny packning men om armaturen är gammal kan det vara bättre att byta ut hela kranen.

Avloppet är viktigt att ta hand om så du slipper stopp eller trasiga rör. Ett större stopp i avloppet kan kräva att du behöver ringa någon form av rörjour, speciellt om det sker på en kväll eller helg. Proffsen kommer då ut och spolar med högt tryck för att lösa proppen. Mindre proppar kan du lösa själv med kaustiksoda eller rensband. Var uppmärksam på vad du spolar ned i avloppen. Undvik fett, tamponger, snus, hushållspapper och i princip allt förutom vanligt toalettpapper, avföring och urin.

Vanligt underhåll

Det tillkommer också en del vanligt underhåll såsom målning och tapetsering. Man brukar säga att tapeter har en livslängd på cirka 15 år. Finns det smådjur eller husdjur kan det dock dra ned på livslängden markant. Målning är lättare och snabbare att bättre på, samt att det går lätt att byta från en ljus till mörkare färg. Vill du tapetsera om kan du göra det direkt på den gamla tapeten förutsatt att den är hel och inte sväller när den kommer i kontakt med väta.

Husskalet

Ta för vana att gå igenom husets skal 1-2 gånger per år. Du har chansen att hitta problem eller brister långt innan de blir allvarliga. Det här innebär att du behöver klättra upp på taket och se så att det inte finns några hål eller glipor där vatten kan ta sig in. Inspektera även taket inifrån om du har möjlighet. Kolla så att fönstren är täta, utan sprickor i glasen och att färgen är fin. Se över husfasaden och säkerhetsställ att färgen är bra, att inga brädor är ruttna eller att tegelfasaden är skada.