Belysningstips för trädgården

Belysning i trädgården kan vara riktigt vackert när solen gått ned. Och medan man helt klart kan hjälpas av att ha ljussatt husets insida blir utomhusbelysning lite av en annan utmaning ibland. Här kommer några snabba tips som kan hjälpa en på traven.

Planera belysningen först

Innan man sätter igång är det klokt att titta runt ordentligt och se var belysningen kommer göra sig bäst. Det kan vara roligt att titta både inifrån huset och utsidan av tomten för att se var belysningen kommer ge som mest effekt beroende på blickfånget. Gör gärna en skiss av trädgården och rita ut potentiell placering av lamporna.

Börja med funktionell belysning

Belysning som ska underlätta att vara ute i trädgården på kvällen på ett eller annat sätt är något man bör börja med. Detta kan vara allt från en lampa som lyser upp uteplatsen till lampor som lyser upp en trädgårdsgång. Inte alla är dock i behov av den mer funktionella belysningen, men det är bra att börja tänka på detta.

Gå vidare till punktbelysning

Att punktbelysa gör man för att lyfta fram något i trädgården så det står ut på kvällen. Titta exempelvis på var de vackraste växterna i trädgården finns och sätt upp belysning kring dem. I en rabatt vid huset kan man använda något som ett par små solcellslampor. För en rundel eller liknande kan man gå på stort och sätta upp en hel lyktstolpe mitt i. Man kan även sätta upp spotlights på marken och belysa ett helt träd på ett effektfullt vis.

Avsluta med stämningsbelysningen

Stämningsbelysningen sätter man upp mer för att skapa en viss känsla än att belysa ett särskilt objekt. Det finns bland annat snygga nät eller ljusslingor som kan fästas i träd eller buskar som kan skapa riktigt härlig stämning. Kring juletid är det ju också lämpligt att skaffa lite julgransbelysning om man råkar ha en passande träd på tomten.